ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκφράσουν και να ονοματίσουν το συναίσθημα τους ή την δυσκολία τους που μπορεί να αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, το σχολείο ή το κοινωνικό περιβάλλον.
Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να αναγνωρίσει, να επεξεργαστεί και να αποδεχτεί τα συναισθήματα που νιώθει, να κατανοήσει την συμπεριφορά του, να αλλάξει πιθανές δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές και σκέψεις, και να γίνει πιο λειτουργικό στην καθημερινότητα του.
Πέρα από τη φυσική συζήτηση με το παιδί, ο ειδικός χρησιμοποιεί ως θεραπευτικά μέσα εκείνα με τα οποία επικοινωνεί καλύτερα ένα παιδί, όπως είναι η ζωγραφική, η πλαστελίνη, το παραμύθι, το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων κ.α. Ζωτικής σημασίας είναι η προσωπική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ του ειδικού και του παιδιού, καθώς και η σταθερότητα του χώρου και της συχνότητας των συναντήσεων. Με αυτούς τους τρόπους δημιουργείται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αποδοχής έτσι ώστε το παιδί να εκφράσει ελεύθερα τα πιο βαθιά συναισθήματα, τις σκέψεις του, τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του.
Η ψυχοθεραπεία του παιδιού μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο φάσμα δυσκολιών όπως
- Συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος αποχωρισμού, σχολικό άγχος, φοβίες, έμμονες ιδέες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδελφική ζήλεια κ.α)
- Προβλήματα διαγωγής (επιθετικότητα, ξεσπάσματα θυμού κ.α)
- Διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Αυτισμός
- Πρόβληματα ύπνου και διατροφής
- Κρίσιμα γεγονότα ζωής (πένθος, ασθένεια, διαζύγιο κ.α)
Η ψυχοθεραπεία του παιδιού είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδιάζεται με συμβουλευτική των γονέων, καθότι η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο σύστημα στο οποίο εντάσσεται το παιδί.