Συμβουλευτική Γονέων

  |  Συμβουλευτική Γονέων

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

T: (+30) 6937292633
E: [email protected]

Η οικογένεια αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα του οποίου τα μέλη συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και αλληλεπιδρούν μέσω των αντίστοιχων ρόλων, το συζυγικό, το γονεϊκό και αυτό του παιδιού. Η οικογένεια περνάει από διάφορα στάδια εξέλιξης και σε κάθε στάδιο χρειάζεται να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις και πιθανώς συγκρούσεις. Άλλες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι νιόπαντρο, άλλες το ζευγάρι που μόλις απέκτησε το πρώτο παιδί, άλλες όταν τα παιδιά είναι στην εφηβεία και άλλες όταν τα παιδιά φεύγουν από το πατρικό σπίτι.

Η προσαρμογή όμως σε κάθε στάδιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τους σημερινούς γονείς λόγω του ρυθμού ζωής, της έλλειψης χρόνου, των πιέσεων που δέχονται από το σχολικό περιβάλλον ή ακόμα  λόγω απροσδόκητων κρίσεων (διαζύγιο, θάνατος, ξαφνική ασθένεια). Πολλές φορές οι γονείς νιώθουν απογοητευμένοι και αναρωτιούνται αν οι ίδιοι είναι καλοί γονείς, συγκρίνουν ίσως τον εαυτό τους με έναν ιδανικό και τέλειο γονιό που είχαν φανταστεί ότι θα ήταν.

Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχουν τέλειοι γονείςυπάρχουν όμως οι γονείς που αποδέχονται τον εαυτό τους, αυτο-διαπαιδαγωγούνται και με αυτό τον τρόπο αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Ετσι λοιπόν, πέρα από το πρόγραμμα αντιμετώπισης των δυσκολιών του παιδιού, είναι σημαντικό για εμάς να φροντίσουμε και να στηρίξουμε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί, την ίδια την οικογένεια.

Η συμβουλευτκή γονέων στοχεύει στην

  • κατανόηση και διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού.
  • αποδοχή του εκάστοτε προβλήματος που εμφανίζεται και την στήριξη του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον.
  • αναγνώριση των αναγκών της οικογένειας και των μελών της ξεχωριστά.
  • εύρεση λειτουργικότερων τρόπων επικοινωνίας με το παιδί.
  • ενδυνάμωση του γονεικού ρόλου, έτσι ώστε οι γονείς να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι και πρότυπα του παιδιού τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συναισθηματική ωρίμανση και η αυτονόμησή του.
  • ανάδειξη νέων στρατηγικών αντιμετώπισης των εντάσεων προσαρμοσμένες στις προσωπικές ανάγκες των μελών της οικογένειας.

Ηλέκτρα Κτενά .

Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος MSc
Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Πηνελόπης Δέλτα 31, Νέο Ψυχικό 15451
(+30) 6937292633
[email protected]